Aansprakelijkheid Algemene voorwaarden Arbeidsrecht Bestuursrecht Hypotheken Verenigingen en Stichtingen Goederenrecht Contractenrecht Consumentenrecht Diverse rechtsgebieden
Copyright 2009-2014©  Alle rechte voorbehouden                                                        Gebruiksvoorwaarden                                        O   ntwikkeld door Rijneveld Media-advies & Webdesign

Woningfinanciering en hypotheken


Inmiddels is meer dan de helft van de woningen in Nederland een koopwoning. De financiering van zo’n woning geschiedt over het algemeen met een hypotheek. Nu is deze term strikt juridisch niet juist. Er wordt een overeenkomst van geldlening afgesloten en tot zekerheid voor de terugbetaling daarvan wordt een recht van hypotheek op de betreffende woning gevestigd. Het recht van hypotheek is een zakelijk zekerheidsrecht “strekkende om op de daaraan onderworpen goederen een vordering tot voldoening van een geldsom bij voorrang boven andere schuldeisers te verhalen”. De hypotheekhouder heeft dus bij betalingsproblemen van de geldnemer boven andere schuldeisers het recht de woning te verkopen en uit de opbrengst daarvan haar vordering(en) te voldoen.


Omdat de hypotheek zo’n sterk recht is, zijn geldgevers bereid voor een hypothecaire geldlening een lagere rente in rekening te brengen dan voor andere kredieten. Onder bepaalde voorwaarden kan voor een hypothecaire geldlening ook nog een andere zekerheid worden verkregen, namelijk een borgtocht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit wordt de Nationale Hypotheek Garantie genoemd. Indien bij een gedwongen verkoop de woning te weinig opbrengt om de vorderingen van de geldgever te voldoen, kan deze de restschuld op genoemde stichting worden verhaald. Indien de geldnemer niets te verwijten valt en zich heeft beijverd de restschuld te beperken, zal deze stichting niets op hem verhalen en komt hij met de schrik vrij.


Woningfinancieringen zijn in de loop der tijd steeds complexer geworden. Aflossing geschiedt over het algemeen uit een via een levensverzekering of andere overeenkomst op te bouwen kapitaal. Naast de geldgever en geldnemer zijn er meerdere actoren betrokken bij de woningfinanciering zoals een levensverzekeraar, een hypotheekadviseur, een taxateur en een notaris.


Boudeling Juridische Diensten kan onder meer:

· Een hypotheekadviseur bijstaan wanneer een geldnemer niet tevreden is over zijn

  advisering.

· Een taxateur bijstaan in een geschil met de geldgever.

· Opstellen van eisen, conclusies en verweren bij geschilleninstanties

· Bemiddelen tussen partijen.